Voor altijd weg

Ik ben kind en heb iemand verloren aan zelfdoding.

RSS 2.0

Mijn lichaam doet gek, hoe kan dat?

Zitten op de maanAls we iets heel erg naars meemaken, bijvoorbeeld iemand kwijt raken aan zelfdoding, dan kan ons lichaam daar ook van in de war raken.

Slecht kunnen slapen
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vroeger altijd heel goed sliep, maar dat je nu niet makkelijk meer in slaap komt of dat je steeds nachtmerries hebt. Dit komt omdat we dan zo druk in ons hoofd zijn met wat er is gebeurd dat we eigenlijk niet echt meer tot rust kunnen komen.

Moe zijn
Het kan ook zo zijn dat je juist ineens heel erg moe bent de hele dag. Dat komt door alle emoties en gedachtes die je hebt op een dag. Soms ben je verdrietig, dan ben je weer even blij, dan ben je bang om te gaan slapen. Al die emoties maken je moe.

Slecht kunnen concentreren
Misschien heb je de laatste tijd wel ineens heel veel concentratieproblemen. Bijvoorbeeld als je op school met je opdrachten bezig bent. Dit is natuurlijk heel erg vervelend! Maar het is wel heel normaal. Er is zo veel gebeurd de laatste tijd en je ziet misschien wel veel verdriet bij mensen om je heen. Dat kan er allemaal voor zorgen dat je je slecht op één ding kan concentreren en snel bent afgeleid.

Geen trek in eten
Het kan zijn dat je de laatste tijd een stuk minder wil eten dan vroeger.
Als we heel erg veel verdriet hebben dan kan het voelen alsof er een steen in onze buik zit. Herken je dit gevoel? Er zit natuurlijk geen echte steen in onze buik, maar zo kan het wel voelen.

Door dat onze buik zo gek voelt lukt het niet om een hap door onze keel te krijgen. Dit gevoel gaat vanzelf weer over, je hebt namelijk wel eten nodig!

Heel veel honger
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist heel veel wil eten. Misschien heb je wel veel zin in snoep en lekker ongezond eten. Dit is heel begrijpelijk, maar niet gezond voor ons lichaam! Soms kan het heel erg leeg voelen vanbinnen als iemand is overleden. Dat komt omdat je iemand dan zo mist dat je dat vanbinnen voelt. Die leegte willen we soms opvullen met eten. Als je lekker eet maakt ons lichaam namelijk een stofje aan waardoor we ons wat gelukkiger voelen. Daarom kan je juist veel trek hebben in eten.

Hoofdpijn
HoofdpijnSommige kinderen krijgen heel veel last van hoofdpijn. Het is heel erg vervelend om last te hebben van je hoofd. Hoofdpijn kan komen omdat je misschien veel moet huilen de laatste tijd.

Of omdat je je heel erg veel zorgen maakt en piekert over veel dingen.Het is belangrijk om veel te blijven drinken als je last hebt van je hoofd. Frisdrank helpt niet zo goed tegen hoofdpijn, maar water, thee of oploslimonade wel!

Soms kun je ook een paracetamol nemen tegen de hoofdpijn, maar vraag dit altijd eerst aan je ouders!

Buikpijn
Misschien heb je de laatste tijd wat vaker last van je buik. Ook dat is heel erg vervelend. Je buik kan gek reageren op emoties. Als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent dan voel je dat in je buik. Maar ook als je blij, boos, verdrietig of bang bent dan kan je dat allemaal in je buik voelen. Herken jij dit ook?

Als we iemand verliezen aan zelfdoding voelen we veel emoties. Al die emoties voelen we ook in onze buik. Dit is heel erg vermoeiend voor je buik en daarom doet die af en toe zeer.

Als je van één van deze dingen of misschien wel van meer dingen last hebt dan moet je dit altijd tegen je ouders vertellen. Als je er namelijk heel lang last van houdt kun je misschien een keer met een van je ouders naar de huisarts gaan.


Zoeken

Ik wil graag hulp

Kijk op de pagina hulp waar je de juiste hulp kan vinden.