Voor altijd weg

Ik ben kind en heb iemand verloren aan zelfdoding.

RSS 2.0

Ik voel me schuldig

Schuldig voelenHeel vaak denken mensen “had ik maar wat vaker leuke dingen met hem/haar gedaan”, of “was ik die keer maar niet zo boos geworden”.
Misschien heb jij ook wel eens deze gedachten.
Toch is het belangrijk dat je weet dat het niet jou schuld is. Het is altijd iemand z’n eigen beslissing om niet meer te willen leven, daar kan jij niks aan doen.
Soms zijn mensen zo ziek in hun hoofd dat nog maar heel weinig dingen ze kunnen helpen, soms zelfs helemaal niks meer.

Heel vaak wist niemand dat de persoon zich zo rot voelde. Dan speelden er zo veel nare dingen in iemands leven zonder dat iemand precies wist wat er echt allemaal aan de hand was.
Mensen die zelfmoord plegen doen dat vaak plotseling, zonder daar echt goed over na te denken. Daarom is het ook zo lastig te voorkomen.

Schuldgevoel kan als een steen op je rug voelen. En dat is heel zwaar om alleen te moeten dragen. Veel kinderen schamen zich voor hun schuldgevoel. Maar voor zo’n vervelend gevoel hoef jij je niet te schamen.Steen op je rug, schuldgevoel
Als je je schuldig voelt kan het helpen daar over te praten. Misschien vind je het fijn om te praten met iemand die je vertrouwt. Een juf of meester op school bijvoorbeeld, of de buurvrouw waar je veel thuis komt. Zo wordt de steen op je rug langzaam kleiner.


Zoeken

Ik wil graag hulp

Kijk op de pagina hulp waar je de juiste hulp kan vinden.