Voor altijd weg

Ik ben kind en heb iemand verloren aan zelfdoding.

RSS 2.0

Wat kun je doen?

Praten helpt, maar tekenen ook.

Soms is het moeilijk en vervelend om te praten. Er zijn veel verschillende oefeningen en opdrachten die je kunt doen zonder dat je er bij hoeft te praten.

Herinneringen doos
Van een oude schoenendoos kun je een ‘herinneringen-doos’ maken waar je alle dingen in kunt doen die je aan de overleden persoon doen denken. Bijvoorbeeld tekeningen, foto’s, krantenartikelen, plaatjes, sieraden enz.

De doos kun je van de buitenkant versieren met glitters of knutselpapier.
Soms is het fijn om zo’n herinneringen-doos samen te maken met je ouders of je broers en zussen. Zo kunnen jullie samen herinneringen sparen.

Dagboek
Het kan heel lastig zijn om steeds maar te moeten praten over je dagboekgevoelens. Daarom kan het heel prettig zijn om alles op te schrijven in een dagboek. Dat dagboek is van jou dus je mag er al je gedachten in opschrijven. Je kunt er ook in tekenen of er een plakboek van maken.
Doe het op je eigen manier!

Herinnerings-laken
Vraag aan je ouders een oud wit laken.
Op dat laken kun je iedereen die de overleden persoon gekend heeft een herinnering laten opschrijven. Dus bijvoorbeeld iets wat ze samen met die persoon gedaan hebben. Met verschillende kleuren watervaste stiften kun je er een mooi gekleurd laken van maken met leuke berichtjes en tekeningen.

Herdenkingsplekje
Overleg samen met je ouders en je broers en zussen waar jullie een plekje voor de overleden persoon kunnen maken. Daar kun je kaarsen branden en een foto neer zetten. Je kunt dit plekje natuurlijk ook op je eigen kamer maken, maar als je het ergens in huis maakt, kan iedereen naar dat plekje toe.

Brief schrijven
Misschien zijn er nog een heleboel dingen die je eigenlijk had willen zeggen tegen de persoon die is overleden. Het kan helpen om die dingen allemaal in een brief te schrijven aan die persoon.
Mensen die dood zijn kunnen niet meer terugschrijven maar wie weet kunnen ze het toch nog ergens lezen, wat denk jij?

Verdriet- doos
Pak een kartonnen doos, een schoenendoos bijvoorbeeld.knutselen
Je kunt de doos versieren zoals jij het wilt. In de doos stop je alles wat je verdrietig maakt. Als je geen spulletjes hebt die je verdrietig maken kun je ook een tekening maken over waar je verdrietig van wordt. Zo zit je verdriet veilig in de doos opgeborgen en kun je de doos een mooi plekje in je kamer geven. Als je niet wil dat de verdriet-doos op je kamer staat, kun je samen met je vader of moeder een goed plekje in huis zoeken om de verdriet-doos neer te zetten.

Gedicht, liedje of een rap schrijven
Soms kan het heel fijn zijn om je gevoelens in een gedicht op te schrijven. Op de pagina gedichten zie je voorbeelden van andere mensen die gedichten hebben geschreven.
Als je het lastig vindt om een gedicht te schrijven is het ‘elfje’ een leuke oefening.
Het ‘elfje’ is een gedicht van elf woorden. De eerste regel heeft 1 woord. De tweede regel heeft 2 woorden. De derde regel heeft 3 woorden en de vierde 4. De vijfde heeft weer 1 woord. Zoals dit voorbeeld:

Rommeldebom
Soms valt

alles ineens om
En toch moeten we
verder.

Tel maar na. Dit zijn elf woorden.

Misschien ben jij wel heel erg muzikaal en kan je goed zingen. Dan kun je ook een mooie tekst schrijven voor een liedje.
En als je goed bent in rappen kan het heel erg fijn zijn om je gevoelens op te schrijven in een rap.

 

 


Zoeken

Ik wil graag hulp

Kijk op de pagina hulp waar je de juiste hulp kan vinden.