Zelfdoding
Wat betekent zelfdoding?
Wat betekent het eigenlijk dat iemand is overleden aan zelfdoding? Is dat een enge ziekte, of een ernstig ongeluk? Kunnen we er allemaal aan dood gaan? En waarom is het gebeurd? Een heleboel vragen die misschien bij je opkomen sinds jij weet dat iemand waar jij van hield overleden is aan zelfdoding.
Zelfdoding, zelfmoord en suïcide zijn verschillende woorden die het zelfde betekenen.
Het betekent dat iemand zelf iets heeft gedaan waardoor hij/ zij nu niet meer leeft.
Als iemand is overleden aan zelfdoding dan is iemand niet door ziekte of een ongeluk overleden, maar dan heeft iemand er zelf voor gekozen om niet meer te willen leven.
Waarom?
Misschien ben jij iemand verloren aan zelfdoding. Dan kan het heel moeilijk en verdrietig zijn om te weten dat iemand niet meer wilde leven. Misschien vraag je je nu de hele tijd af waarom diegene dat heeft gedaan.
Veel mensen blijven achter met een groot ‘waarom’ vraagteken.
Op de vraag waarom iemand niet meer wilde leven krijgen mensen vaak geen antwoord meer. Soms laat iemand een briefje achter, maar zelfs dan kun je het nog niet begrijpen. Dat vinden niet alleen kinderen moeilijk maar ook grote mensen willen graag weten waarom iemand dat gedaan heeft.
Er zijn vaak meerdere redenen
Als iemand besluit om niet meer te willen leven dan zijn er meestal een heleboel vervelende dingen aan de hand. Vaak kom je er niet meer achter wat er allemaal aan de hand was en dat kan heel moeilijk zijn om te accepteren.
Soms zijn mensen zo ongelukkig voor een hele, hele lange tijd dat mensen liever niet meer willen blijven leven.
Betekent dat, dat als iemand een tijdje niet zo vrolijk is diegene ook zelfmoord gaat plegen?
Iedereen maakt wel eens iets naars mee. Dat is heel normaal, het hoort bij het leven. We zijn allemaal wel eens heel verdrietig, boos en bang. Je bent misschien ook wel eens gewoon chagrijnig? Meestal helpt het als je met iemand praat. Dan probeert een ander je een beetje op te vrolijken en voel je je al weer wat beter. Het kan ook heel lekker zijn om gewoon even heel hard te huilen, want dat kan heel erg opluchten.
Depressief
Maar voor sommige mensen geldt dat niet. Die voelen zich een hele lange tijd achter elkaar ongelukkig, verdrietig of boos. Die mensen proberen van alles, sommigen krijgen zelfs pilletjes van de dokter om wat vrolijker te worden. Als mensen nergens meer van kunnen genieten en zich altijd heel erg negatief voelen dan zijn ze ‘depressief’.
Voor deze mensen kan de dood als een oplossing voelen voor hun problemen. Want mensen die dood zijn voelen geen pijn meer, zijn niet meer moe, nooit meer verdrietig of boos en ook nooit meer bang.
Maar deze mensen missen wel alle leuke en mooie dingen in het leven. Dat kan voor de mensen die achterblijven heel erg moeilijk zijn om te begrijpen. “Waarom wil hij niet meer samen met ons kerstmis vieren?”
Misschien heb jij er juist alles voor over om voor altijd te blijven leven, zo kan je nog lang spelen met je vriendjes en vriendinnetjes en nog veel leuke dingen met de mensen doen waar je veel van houdt. Op vakantie gaan bijvoorbeeld of een film kijken met je vriendinnen.
Misschien ben je zelfs ook al verliefd en wil je voor altijd samen zijn met iemand.